In januari 2016 kregen we te horen dat ons dochtertje Maxine nog maar kort te leven had. Veertien weken later, op 28 april 2016, overleed ze aan de gevolgen van hersenstamkanker (DIPG). Ze werd 3 jaar. Ik deel wat ons overkwam en de gevoelens en gedachten die ik daarover had en heb.

Schrijven over rouw en verlies

Ik deel wat ik schreef, vanaf de diagnose tot en met haar overlijden, met anderen in het boek ‘Verdriet komt in stukjes’. Hierin lees je hoe wij als gezin deze periode, vanaf de diagnose tot na haar overlijden, hebben beleefd. En hoe ‘bij de dag leven’ ons hielp om deze periode aan te kunnen.

Blogs over omgaan met gemis

Na het overlijden van Maxine ben ik blijven schrijven. Zo leeft ze in mijn geschreven woorden verder. In mijn blogs lees je hoe ik en wij als gezin proberen verder te leven sinds het verlies van Maxine en hoe we omgaan met het gemis. Schrijven over gevoelens als gemis en verdriet helpen om beter in contact te komen met mezelf en degenen om me heen.

‘Je schrijft het verdriet, en daarmee de liefde, niet van je af, maar naar je toe.’ – Daan Westerink

Niet behandelen, maar leven toevoegen aan de dagen

Hoe jong ze ook was, we lieten Maxine de leiding nemen in haar eigen ziekteproces. Op deze manier kozen we ervoor om Maxine niet te behandelen voor levensverlenging, maar ‘leven toe te voegen aan de dagen in plaats van dagen toe te voegen aan het leven’. Deze ongebruikelijke, zware keuze gaf haar de kans om zonder tussenkomst van het ziekenhuis nog intens te genieten van haar leven en samen met ons mooie en liefdevolle herinneringen te maken, ondanks het afschuwelijke gegeven van haar naderende afscheid. Over deze onmogelijke keuze vertellen mijn man Jeroen en ik in KRO Kruispunt.

In de uitzending ‘Een onmogelijke keuze’ van KRO Kruispunt vertellen Jeroen en ik over de moeilijkste beslissing voor Maxine

Gastlessen en lezingen

Beroeren is te benaderen voor gastlessen en lezingen over kinderpalliatieve zorg en thema’s als rouw en verlies (bij kinderen).

Interesse? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.