‘Voor je veertigste verjaardag en je bedrijf wil ik een kunstwerk voor je laten maken’, zei mijn vriendin Janneke me zo’n anderhalf jaar geleden. Niet lang daarna zou ik de kroonleeftijd bereiken en ze wilde me iets tastbaars geven dat weergeeft hoe ik mijn leven en bedrijf heb opgebouwd na het verlies van onze Maxine. Stil werd ik van dit geweldige idee… een beetje overweldigd begon ik erover na te denken. Mijn keuze viel op een schilderij, maar wat moest er dan op komen te staan?

Tijdens een familieopstelling bij vriendin en lotgenoot Juul Coumans zag ik het ineens voor me. Door Maxine zijn we als familie en vrienden nog meer verbonden met elkaar in liefde. Centraal lag ze – haar naam geschreven op papier – in de ruimte, met daaromheen alle mensen die belangrijk zijn voor mij, Jeroen en ons gezin. Die verbinding is de kracht en energie achter alles wat ik sinds haar overlijden doe; doorgaan met leven en het schrijven van verhalen, zodat ik weer in contact met de wereld om mij heen kan staan. Hoe mooi zou het zijn om dat te visualiseren?

‘STERke Verbinding’

Marloes van Zoelen is er fantastisch in geslaagd om bovenstaande in beeld te brengen. Door haar zorgvuldigheid, creativiteit en inlevingsvermogen en dankzij de bijdrage van de belangrijke mensen om ons heen is het kunstwerk – ‘STERke Verbinding’ genaamd  tot stand gekomen. Bijzonder is dat vrienden en familie allemaal een eigen symbooltje aanleverden dat verbinding, liefde, inspiratie, creativiteit en de herinnering aan Maxine uitstraalt. Deze dertig symbooltjes zijn in het schilderij verwerkt. Dat maakt de bijzondere band die we hebben zichtbaar. Ik prijs me gelukkig dat al deze mensen bij ons gebleven zijn. Een vrouw die me inspireert vatte het onlangs mooi samen; naast het praten en schrijven over verlies en er vorm aan kunnen geven, is een kring van familie en vrienden een van de allerbelangrijkste dingen die helpen om weer iets van het leven te maken na zo’n groot verlies.

‘Dit schilderij gaat niet alleen over Maxine, het gaat ook over jou.’

Continu groeiproces

Terwijl het ontwerpproces in volle gang was stelde ik mijzelf de vraag; wat wordt míjn symbool op het kunstwerk? Iedereen had ik op het schilderij een plek gegeven, behalve mezelf. Het stond, net als mijn leven in de afgelopen drie jaar, veelal in het teken van mijn jongste dochter. ‘Dit schilderij gaat niet alleen over Maxine, het gaat ook over jou’, zei mijn man Jeroen. Hij had gelijk. Steeds meer voel ik dat ik er zelf ook weer mag en kan zijn. Maar hoe? In mijn zoektocht naar wie ik nu ben vind ik het spannend te veranderen, bang dat ik Maxine stukje bij beetje los moet laten. Gelukkig leer ik steeds beter hoe ik haar anders kan vasthouden. Mijn motto dat het leven een continu groeiproces is – gesymboliseerd door de tatoeage van de nautilusschelp op mijn onderarm – geldt ook hier. Marloes kwam, nadat ik haar dit vertelde, op het idee om een afbeelding hiervan in het schilderij te verwerken, samen met mijn lievelingskleur rood die je ook bij mijn bedrijf Beroeren terug ziet. En dat maakt het plaatje compleet. In haar blog beschrijft ze de totstandkoming ervan en het proces waardoor ik ook veel over mezelf heb geleerd. Janneke gaf me veel meer dan een schilderij.

Ook een verhaal laten schrijven dat raakt? Neem dan contact met mij op.

Comments (1)

  1. Wat een mooi kado en een mooi blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *