Lezingen
Wat betekent het om zorg nodig te hebben als je kind ongeneeslijk ziek is? Wat waren cruciale momenten, beslissingen en mensen in het ziekte- en rouwproces? Hoe is het om als ouder je kind te verliezen? Wat heb je dan nodig van anderen? Ik geef lezingen over onderwerpen die hiermee te maken hebben. Als spreker vertel ik over mijn eigen ervaringen, gecombineerd met ervaringen van andere ouders en zorgprofessionals.
Onderwerpen
Onderwerpen die ik tijdens mijn lezingen aan bod kan laten komen, zijn:
- (onmogelijke) keuzes tijdens het ziekteproces/samen beslissen
- kinderpalliatieve (na)zorg
- waardig sterven/ levenseinde
- praten met kinderen over de dood
- zingeving, rouw en verlies
- de omgeving van het zieke kind en het gezin
- (echt) contact tussen zorgverleners, ouders en kind
Voorbeelden van lezingen
Eerder sprak ik bijvoorbeeld tijdens de start van het Kinder Comfort Team in het Amalia Kinderziekenhuis over hoe ik de zorg als ouder ervaren heb. Ook heb ik een lezing gegeven tijdens een herdenkingsavond van een uitvaartonderneming over leren leven met een groot verlies. Op een symposium voor ouders van een overleden kind deelde ik hoe ik in contact ben gebleven met mijn omgeving na het overlijden van Maxine.
(de tekst loopt door onder de afbeelding)

Tijdens een afsluiting van Talent for Care (zorgtraineeship) heb ik verteld over hoe belangrijk het is om als gezin met een ernstig ziek kind nog op vakantie te kunnen. En samen met klinisch psycholoog Esther van den Berg stonden we op het programma van het congres over taboe-onderwerpen, gericht op kinderartsen en kinderpsychologen. We deelden het succes van de inzet van simulatie-ouders bij de gesprekstrainingen over de tumordonatietraining om dit moeilijke onderwerp bespreekbaar te maken.

Samen met klinisch psycholoog Esther van den Berg (links) sprak ik over taboe-onderwerpen.