Scholing over kinderpalliatieve zorg
Omdat ik bij wil dragen aan nóg betere kinderpalliatieve zorg geef ik les over dit thema. Verbonden aan het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg en de Vereniging Kinderkanker Nederland geef ik lessen voor middelbaar en hoger (beroeps)onderwijs, zoals aan kinder(oncologie)verpleegkundigen, obstetrieverpleegkundigen, kinder-IC verpleegkundigen en high care neonatologie verpleegkundigen in opleiding en HBO-V studenten die zich specialiseren in de zorg voor kinderen. Ook huisartsen geef ik les.
Wat is kinderpalliatieve zorg
Kinderpalliatieve zorg is de zorg aan kinderen met een levensduurverkortende of levensbedreigende ziekte. Deze zorg is niet gericht op genezing, maar op kwaliteit van leven. In de moeilijke fase van diagnose tot na overlijden is het van groot belang dat een kind en zijn of haar gezin de best mogelijke zorg krijgen. Zorgprofessionals hebben een cruciale rol tijdens deze fase. Zij kunnen het verschil maken.
Inhoud en onderwerpen
Aan de hand van theorieën, mijn eigen en andere ervaringen geef ik les over de impact van ziekte en het overlijden van een kind op gezin en omgeving, de betekenis van goede begeleiding en (na)zorg en hoe zin te geven aan het leven na zo’n groot verlies.
Tijdens mijn lessen kunnen één of meer van de volgende onderwerpen aan bod komen:
- welke impact kan de diagnose hebben op de ouders en de rest van het gezin en voor welke keuzes komen zij te staan? Wat kan een zorgprofessional op die beslismomenten doen?
- welke psychosociale, pedagogische/ontwikkelingsgerichte en spirituele aspecten zijn van belang in de kinderpalliatieve zorg? Hoe kun je dit inzetten?
- op welke manier kun je een ernstig ziek kind en zijn/haar ouders en eventuele broer(s) en/of zus(sen) begeleiden tijdens de stervensfase en bij het rouwproces?
- hoe communiceer je met ouders en kinderen als communicatie zwaar weegt, zoals tijdens een slechtnieuwsgesprek? Welke handvatten kun je gebruiken in gesprekssituaties en hoe kun je anticiperen op verschillende emoties en cognities?
- hoe kun je omgaan met zingevingsvraagstukken en levensvragen?
Bekijk hier de webinar die ik gaf voor Carend, samen met Agmar Butcher, rouw- en verliestherapeut, en Erna Michiels, neuro-kinderoncoloog en coördinator van het Kinder Comfort Team in het Prinses Máxima Centrum:
Les of lezing samen vormgeven
De les geef ik samen met jullie vorm. Afhankelijk van het doel en de doelgroep geef ik de les alleen of samen met anderen. Denk hierbij aan (huis)artsen, kinderverpleegkundigen, rouw- en verliesdeskundigen of andere ervaringsdeskundige ouders. Zij hebben allemaal veel kennis van kinderpalliatieve zorg met hun eigen focusgebied. Doel is een interactieve les te geven met diverse oefeningen die de studenten leren hoe ze in de praktijk kunnen handelen.
Een student: ‘kinderpalliatieve zorg beklijft op deze manier en heeft een gezicht gekregen, omdat we hebben gehoord/gezien hoe het in de praktijk kan werken.’
(de tekst loopt door onder de afbeelding)

Feedback van studenten
- ‘kinderpalliatieve zorg beklijft op deze manier en heeft een gezicht gekregen, omdat we hebben gehoord/gezien hoe het in de praktijk kan werken’
- ‘het ‘heftige verhaal’ is goed te begrijpen is omdat het afgewisseld wordt met theorie’
- ‘het is nu geen “ver van mijn bed show” meer, maar iets wat ik in de praktijk kan meemaken’
- ‘dapper en aangrijpend om van dichtbij jullie verhaal te mogen horen’