Vroeg of laat krijgen we allemaal met de dood te maken. Toch praat ruim 1 op de 3 mensen nooit over de dood. Of over andere vormen van rouw en verlies. Uit angst vermijden we de pijn liever. Ook zijn we vergeten hoe we in contact blijven, omdat we onze rouwrituelen zijn kwijtgeraakt. Daardoor plaatsen we mensen die rouw en verlies meemaken in de marge en verliezen we als samenleving nóg meer.
Als communicatie zwaar weegt
Hoe fijn is het als het normaler wordt om in contact te zijn en te blijven over de dood, rouw en verlies. In gesprek of in stilte. Want ook als je geen woorden hebt is het fijn om rituelen te hebben om het contact aan te gaan. Als communicatie zwaar weegt geven gedeelde omgangsvormen, wat je zegt, wat je doet, wanneer je stil bent, houvast. Het maakt alle verschil van de wereld als er in je diepste pijn iets of iemand beschikbaar is voor je, zodat je je gezien, gehoord en gesteund weet.
Wat bieden wij?
- Masterclass, een DOODgewoon praatje: in dialoog gaan we op zoek naar concrete handvatten waarmee jij de dood, rouw en verlies bespreekbaar kan maken en houden. Op de werkvloer en daarbuiten. Om ook, als het moeilijk en pijnlijk wordt, in contact te kunnen blijven. Zowel als je zelf of als iemand uit je omgeving verlies ervaart. Zie ter inspiratie de masterclass voor Zorgdragers
- Mini-hackathon over pijn en verlies: in teams bedenken we non-stop op een creatieve en meteen toepasbare manier oplossingen bij de vraag: Hoe zorgen we voor een (organisatie)cultuur waarin leven en dood, rouw en verlies hand in hand gaan? Zie ter inspiratie de mini-hackaton voor Zorgdragers
- Samen onderzoeken en vormgeven: Hoe ondersteun je iemand die na een rouw- en verlieservaring terugkeert op het werk, op school, bij een vereniging of in de vriendengroep? Met alle betrokkenen gaan we op zoek hoe we dat vorm en inhoud kunnen geven. We ontwikkelen rituelen en rouwgewoonten. Om houvast te geven aan de rouwende én aan de mensen daaromheen.
- Trainingen rouw, verlies en communicatie op maat: wat is rouw en verlies eigenlijk? Hoe begeleid je iemand die rouw en verlies ervaart en hoe kom je in gesprek met iemand als communicatie zwaar weegt?
Ervaar zelf, oefen, deel en ontdek samen wat wel en niet werkt om het onderwerp uit de taboesfeer te halen en te houden. Wil jij ook leren hoe je in contact kunt blijven bij rouw en verlies? Neem dan contact met ons op!
Marjolein Broeren, marjolein@beroeren.nl of 06 28 23 16 52
Miranda Schutten, welkom@rouwkostentroostvoer.nl of 06 43 82 84 24
Wie zijn wij?
Marjolein Broeren werkt als zelfstandig communicatieadviseur, gespreksleider en docent in de (kinder)palliatieve zorg en is in opleiding tot geestelijk verzorger. Miranda Schutten is rouw- en verliesdeskundige, ritueelbegeleider, loopbaancoach en professionals op het gebied van HR. Naast samenwerkingspartners zijn zij buurvrouwen en leven zij al jarenlang samen voluit met rouw en verlies. Beiden geven zij diverse trainingen en workshops op het gebied van rouw, verlies en communicatie. Daarbij zetten ze hun expertise en ervaringsdeskundigheid in.
Geef een reactie